Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν σήμερα την πλέον σύγχρονη και οικονομική λύση για θέρμανση, ψύξη και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, για οικιακή και επαγγελματική χρήση.

Το όλο και αυξανόμενο ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού, το οποίο αναζητά να απαλλαγεί από το δυσβάσταχτο κόστος του πετρελαίου θέρμανσης, για τις αντλίες θερμότητας είναι απόλυτα δικαιολογημένο και με αποδείξεις!

Η αντλία θερμότητας κερδίζει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά της θέρμανσης και όχι άδικα, αφού συγκεντρώνει μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα σε λειτουργικότητα και εργονομία, που σε συνδυασμό με τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων που επιτυγχάνουν, την καθιστούν την ιδανική λύση για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Τι είναι οι αντλίες θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας είναι μηχανήματα που παράγουν ζεστό η κρύο νερό για συστήματα θέρμανσης, κλιματισμού ή ζεστών νερών χρήσης.

antlies-thermotitas-1
Υποκαθιστούν τους καυστήρες πετρελαίου, φυσικού αερίου ή άλλων ορυκτών καυσίμων όπως pelet, ξύλων κλπ

Για την Ελλάδα είναι ο πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία.
Επειδή οι συντελεστές απόδοσης (COP) των αντλιών θερμότητας είναι υψηλοί παράγουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες θερμικής ενέργειας από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν.Η εξοικονόμηση που μπορεί να επιτευχθεί είναι έως και 80%.

Υπάρχουν τα εξής είδη αντλίας θερμότητας:

  • Αέρος – Νερού
  • Νερού – Νερού (γεωθερμικές εφαρμογές)
  • Μonoblok ή Διαιρούμενα
  • Υψηλών – μεσαίων – χαμηλών θερμοκρασιών

Η επιλογή γίνεται με κριτήρια που αφορούν τις συνθήκες της κάθε εφαρμογής.

Πως λειτουργεί η αντλία θερμότητας

antlies-thermotitas-3
Ο τρόπος που λειτουργούν είναι παραπλήσιος των κλιματιστικών, «αντλούν» θερμότητα (με τη μορφή ψύξης ή θέρμανσης) από το περιβάλλον και μέσω ενός κύκλου εξάτμισης και συμπύκνωσης υγρών παράγουν ζεστό ή κρύο νερό με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας που χρησιμοποιείτε κυρίως για την λειτουργία του συμπιεστή τους.

Έτσι μπορούμε να έχουμε θέρμανση, ζεστό νερό αλλά και δροσισμό ή ψύξη το καλοκαίρι, με πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Εφαρμογές

Οι κύριες εφαρμογές που χρησιμοποιούνται οι Αντλίες Θερμότητος είναι:

  • Συστήματα θέρμανσης νερού: Μπορεί να αντικαταστήσει όλους τους καυστήρες που χρησιμοποιούνται σε καλοριφέρ με κύκλωμα νερού ή να λειτουργήσει παράλληλα και σε συνδυασμό.
  • Συστήματα ψύξης με νερό: Μπορεί να παράγει κρύο νερό για συστήματα ψύξης που λειτουργούν με εσωτερικές κλιματιστικές μονάδες νερού (fancoils)
  • Ζεστά νερά χρήσης: Μπορεί να παράγει ζεστό νερό για αποθήκευση και οικιακή ή επαγγελματική χρήση.
  • Συστήματα θέρμανσης πισίνας: Μπορεί να αντικαταστήσει όλους τους καυστήρες που χρησιμοποιούνται για την θέρμανση πισίνας.
  • Συνδυασμό όλων των παραπάνω: Με τον κατάλληλο σχεδιασμό και εφαρμογή μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες μαζί που αφορούν θέρμανση κλιματισμό και ζεστά νερά χρήσης.

Η οικονομικότερη θέρμανση με αντλία θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας είναι ο οικονομικότερος τρόπος θέρμανσης σε σχέση με τις υπόλοιπες λύσεις. Η εξοικονόμηση που επιτυγχάνουμε σε σχέση με έναν συνήθη λέβητα πετρελαίου είναι της τάξης του 70%.
Για παράδειγμα μία μονοκατοικία 100τμ που καταναλώνει ετησίως 1,5 τόνο πετρέλαιο θα πληρώσει 1,23 € x 1500 lt = 1845 €. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το κόστος θέρμανσης με αντλία θερμότητας ανέρχεται στο 1/3 του κόστους θέρμανσης με πετρέλαιο. Το αποτέλεσμα είναι, ο ιδιοκτήτης της μονοκατοικίας θα δαπανήσει μόλις 615 € για θέρμανση με αντλία θερμότητας. Η εξοικονόμηση είναι μεγάλη, με συνέπεια ο χρόνος απόσβεσης να είναι μικρός.

Προμηθευτές